Hämtning däck
Hämtning däck henting dekk

Så hämtar vi uttjänta däck

Uttjänta däck var tidigare ett miljöproblem. Så är det inte längre. I dag återvinns 95 procent av de insamlade däcken och det är Ragn-Sells Däckåtervinning som hämtar och återvinner däcken. Här berättar vi mer om hur det fungerar.

På uppdrag av Svensk Däckåtervinning AB (SDAB) är det vi på Ragn-Sells Däckåtervinning som samlar in och återvinner uttjänta däck i Sverige. Kostnaden för hämtning och återvinning ingår i den återvinningsavgift som tillverkare och importörer tar ut vid nyförsäljning av däck.   

Rent praktisk är det när kunder och gummiverkstäder som är anslutna till SDAB beställer hämtning som vi samlar in de uttjänta däcken och transporterar dem till våra anläggningar, där de sorteras och återvinns. 

Anslutna kunder och gummiverkstäder kan beställa tre olika typer av däckhämtning: 

  • Normalhämtning – innebär hämtning av mer än 300 personbilsdäck eller över totalt 2 ton, sker inom 10–15 arbetsdagar och är kostnadsfri.

  • Expresshämtning – sker inom 5 arbetsdagar mot en avgift på 1 100 SEK (ex moms).

  • Hämtning av mindre mängd – för att hämta mindre volymer, det vill säga färre än 300 personbilsdäck eller under totalt 2 ton, tar vi en avgift på 800 SEK (ex moms). Den minsta mängd vi hämtar är 70 personbilsdäck eller totalt 0,5 ton.

Observera att en förutsättning för att vi ska kunna hämta däck är att ni har avtal med SDAB och att återvinningsavgiften är erlagd. Om ni inte är anslutna till SDAB kan ni teckna avtal här.

För att vi ska kunna sköta vårt uppdrag så bra som möjligt är det viktigt att däcken är sorterade på rätt sätt. Däcken hämtas med kranbil och ska ligga löst. Alla däck måste också tas av från sin fälg och däcken får inte innehålla sten, metallbitar eller andra restavfall.  

Är ni osäkra på vad som gäller kan ni läsa mer i vår lathund för hur däcken ska sorteras. 

Är du privatperson och vill bli av med dina uttjänta däck? Då lämnar du däcken till din närmsta däckverkstad, som enligt förordningen om producentansvar är skyldiga att ta emot däcken även om nya däck inte köps.